HTML

Naplemente ... A hely...

...de Neked írom. Terveim szerint 40 évesen nyitok egy kávézót. Az addig elkövetkezendő években azonban csak a virtuális világban tudok kellemes perceket szerezni, elsősorban ételek, főleg sütemények, ritkábban italok elkészítésének leírásával. Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem vagyok képzett szakács, cukrász, csak és kizárólag a saját kedvemre főzőcskézek! Szívesen veszek minden építő jellegű kritikát, javaslatot, észrevételt, ötletet, de minden egyes hozzászólást "előmoderálok", csak ezután fog megjelenni az oldalon. Kellemes időtöltést az oldalon!

Friss topikok

Címkék

alma (1) álom (1) barack (2) baracklekvár (1) bolognai (1) bukta (1) csokoládé (1) fagyi (1) finom (1) gomba (1) gyors (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házi (2) házias (2) házilag (1) ízes (1) joghurt (1) karfiol (1) kelt (1) kolbász (1) könnyű (1) krumpli (1) látványos (1) leves (1) linzer (1) málna (2) masni (1) meggy (1) mozzarella (1) narancs (1) paradicsom (1) peres (1) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pizzaszósz (1) pogácsa (1) reszelt (1) saláta (1) sós (1) spagetti (1) sütés nélkül (1) szilveszter (1) tészta (1) torta (2) túró (3) vajas (1) zöldség (1) zselatin (1) Címkefelhő

Bukta, amivel nem bukhatsz:)

2013.11.03. 15:08 Nikimanó

Eljön az az idő, amikor a boltok pékárui között felfedezed az ízes buktát, és elfog a vágy, hogy ezt gyermekkorodban mennyire szeretted egy csésze meleg tejjel, vagy kakaóval, esetleg mézes teával...Na igen, de a bolti, az bolti, az otthoni, meg néha sokkal jobb:)

Hozzávalók: 250 gramm liszt, fél élesztő, 1 tojás sárgája, 3 dkg olvasztott vaj, 25 gramm porcukor, csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál tejföl, tej (kb. 1,5 dl), és persze baracklekvár (Ha van házi, ki ne hagyd belőle!!!!)

Elkészítés: Kb. 1 dl tejet meglangyosítok, ebbe 1 teáskanál kristálycukrot keverek, majd egy élesztő felét beletöröm. Amíg szépen feljön, addig kimérem a lisztet, beleszóróm a sót. A tojás sárgáját elkeverem a porcukorral, citromhéjjal. A citromhéjat ki is lehet hagyni, de attól még finomabb lesz, plusz tehetsz a tésztába egy csomag vaníliáscukrot. Egy nagy keverőtálban tehát elkeverem a lisztet a sóval, majd ebbe öntöm bele az élesztős tejet, picit elkeverem, majd hozzáöntöm a tojásos keveréket, majd a langyos olvasztott vajat, majd a tejfölt (legutóbb elfelejtettem tejfölt venni, ezért helyettesítettem 2-4 evőkanál langyos tejjel). Picit átkeverem, majd elteszem a fakanalat (néha csak evőkanál, mert akkor kevesebbet kell mosogatni), és a kezemmel kezdem el összegyúrni. Érzésre lehet hozzá "kanalazni" a langyos tejet. Mindig más az állaga, de nekem bejöttek ezek az adagok, és a végén a tejjel lehet lazítani a tésztán. A lényeg, hogy akkor leszel kész, ha már nem ragad a tészta a tálhoz, sem a kezedhez. (Ha nem maradna zsíros a tál, még mosogatni sem kellene, annyira összeáll.) 

Minimum fél órát lefedve kell keleszteni meleg, huzatmentes helyen, ennek hiányában egy jó vastag plédbe tekerem be a lefedett tálat:) 

Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett deszkán, vagy szilikon lapon vékonyra nyújtom. A tészta tetejét is lisztezd be, akkor nem ragad a nyújtófához! Kb. 1 cm vastag legyen a tészta. Ha sikerül, akkor téglalap alakúra kell nyújtani, ha nem, az sem baj. Ebből az adagból kb. 8-10 darab, kisebb bukta lesz. Ennél a felezett mennyiségnél püspökkenyér sütőformát vajaztam ki, és kb. az alja szélességű téglalapokat vágtam ki. A téglalap elejére tettem 2-3 teáskanál lekvárt, és behajtottam a tésztát, majd még egyet hajtottam rajta. Ezeket szépen egymás után szorosan beletettem a sütőformába, a hajtott felével lefelé. Még 30 percet kellene lefedve keleszteni, de én türelmetlen vagyok, így addig kelt csak, amíg a sütő 180 fokra elő nem melegedett. Ekkor megkentem a tetejét olvasztott vajjal, és be a sütőbe. Légkeveréses fokozaton kb. 30-40 perc alatt lett kész. Mivel a sütőformám magas volt, ezért alacsonyabb szélű tepsiben hamarabb megsült volna. Ha marad még tészta, ne dobd ki. Önálló szilikonformákba helyezd be a feltekert buktákat (például a nem téglalap formájú, amorf darabokat lekvárral megkenve.), így semmi nem vész kárba.

Ha elkészül szórd meg porcukorral, ízlés szerint!

Jó étvágyat hozzá! 

Jó tanács: Csak akkor válassz le egyet a többi buktából ha meg akarod enni, így lesz igazán finom, és puha mindkét széle.

DSC_0206.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bukta barack házias ízes

A bejegyzés trackback címe:

https://naplemente-a-hely.blog.hu/api/trackback/id/tr355612753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása