Szintén gyermekkori kedvencem, és ez felnőtt koromra sem múlt el. Elkészíteni egyszerű, persze türelmet igényel a formák kiszaggatása, és kisütése, de megéri a fáradozásokat.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, és rengeteg baracklekvár
Elkészíteni hasonlóan kell, mint bármely linzer, vagy pite jellegű tésztát. A lisztet a sütőporral, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval, tojássárgájával összekeverem, és összemorzsolom a kis kockákra vágott vajjal. Nekem lágy lett ettől a mennyiségtől a tészta, és ahhoz, hogy nyújtható legyen még 2-3 evőkanál lisztet hozzá kellett tennem. A kész tésztát folpack fóliába csomagolva 20-30 percre a hűtőbe tettem. Lehet tovább is ott hagyni, de elég időt szánjunk a tésztaformák elkészítéséhez, plusz több fordulóban fogjuk tudni majd kisütni.
Amint szép keményre hűlt a tészta, lisztezett nyújtótáblán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk ki. Olyan kiszúróformát használunk, aminek van "lyukas" párja, mivel ettől lesz látványos a linzerkarikánk. Talán felesleges írnom, de tartsuk számon, hogy a teli, és a lyukas formák párban legyenek, főleg, ha különböző formákat használunk. Én a "lyukakat" nem gyúrtam össze, hanem meghagytam, és így sütöttem ki őket.
Az elkészült formákat sütőpapírral kibélelt tepsikbe tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban 8-12 perc alatt kisütöttem. Két dologra érdemes odafigyelni.
1. Bár a legtöbb főzőműsorban hanyagul kilógó sütőpapírral kibélelt tepsibe rakják a sütiket, de ebben az esetben fontos, hogy pont akkorára vágjuk, mint a sütőlap alja, mert a tésztának nincs akkora súlya, hogy lenyomja, így a tészta is meghajlik, emiatt nem lehet majd összeragasztani őket.
2. Az első adag mindig tovább készül el, mint a többi, kivéve ha más-más tepsiket tudunk felhasználni. Ha van pereme a tepsinek, akkor lassabban készül el. Mivel rövid idő alatt készül el, nem érdemes magára hagyni a sütit, mert könnyen odaéghet. Ha már kis színt kapott a tészta, gyakorlatilag készen is van.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, akkor a teli lapokat vastagon megkenjük baracklekvárral, és ráhelyezzük lyukas párját. Szépen tálra rendezzük, és jól megszórjuk porcukorral.
A pici darabokat, amik a lyukas részekből estek ki, szintén összeragasztottam baracklekvárral. Ezeket azonban csokimázzal öntöttem le. A kreativitásunk, és ügyességünk szab csak határt, hogy csíkosan rácsorgatjuk, telibe leöntjük, stb. A csokimáz lehet csokidarabok felolvasztva kevés vajjal elkevert egyvelege, vagy csoki hiányában 4 ek porcukor, 1 ek szitált cukrozatlan kakaópor, 1 ek vaj, és kevés meleg víz olvasztott keveréke.
Érdemes zárt dobozban egy napig pihentetni, hogy a linzer szépen megpuhuljon.
A legfinomabb sütemény, amit mostanában elkészítettem.
Jó étvágyat hozzá!