HTML

Naplemente ... A hely...

...de Neked írom. Terveim szerint 40 évesen nyitok egy kávézót. Az addig elkövetkezendő években azonban csak a virtuális világban tudok kellemes perceket szerezni, elsősorban ételek, főleg sütemények, ritkábban italok elkészítésének leírásával. Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem vagyok képzett szakács, cukrász, csak és kizárólag a saját kedvemre főzőcskézek! Szívesen veszek minden építő jellegű kritikát, javaslatot, észrevételt, ötletet, de minden egyes hozzászólást "előmoderálok", csak ezután fog megjelenni az oldalon. Kellemes időtöltést az oldalon!

Friss topikok

Címkék

alma (1) álom (1) barack (2) baracklekvár (1) bolognai (1) bukta (1) csokoládé (1) fagyi (1) finom (1) gomba (1) gyors (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házi (2) házias (2) házilag (1) ízes (1) joghurt (1) karfiol (1) kelt (1) kolbász (1) könnyű (1) krumpli (1) látványos (1) leves (1) linzer (1) málna (2) masni (1) meggy (1) mozzarella (1) narancs (1) paradicsom (1) peres (1) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pizzaszósz (1) pogácsa (1) reszelt (1) saláta (1) sós (1) spagetti (1) sütés nélkül (1) szilveszter (1) tészta (1) torta (2) túró (3) vajas (1) zöldség (1) zselatin (1) Címkefelhő

Linzekarika, klasszikusan

2012.10.15. 22:32 Nikimanó

Szintén gyermekkori kedvencem, és ez felnőtt koromra sem múlt el. Elkészíteni egyszerű, persze türelmet igényel a formák kiszaggatása, és kisütése, de megéri a fáradozásokat.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, és rengeteg baracklekvár

Elkészíteni hasonlóan kell, mint bármely linzer, vagy pite jellegű tésztát. A lisztet a sütőporral, a cukorral, a citromhéjjal, a sóval, tojássárgájával összekeverem, és összemorzsolom a kis kockákra vágott vajjal. Nekem lágy lett ettől a mennyiségtől a tészta, és ahhoz, hogy nyújtható legyen még 2-3 evőkanál lisztet hozzá kellett tennem. A kész tésztát folpack fóliába csomagolva 20-30 percre a hűtőbe tettem. Lehet tovább is ott hagyni, de elég időt szánjunk a tésztaformák elkészítéséhez, plusz több fordulóban fogjuk tudni majd kisütni.

Amint szép keményre hűlt a tészta, lisztezett nyújtótáblán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk ki. Olyan kiszúróformát használunk, aminek van "lyukas" párja, mivel ettől lesz látványos a linzerkarikánk. Talán felesleges írnom, de tartsuk számon, hogy a teli, és a lyukas formák párban legyenek, főleg, ha különböző formákat használunk. Én a "lyukakat" nem gyúrtam össze, hanem meghagytam, és így sütöttem ki őket.

Az elkészült formákat sütőpapírral kibélelt tepsikbe tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban 8-12 perc alatt kisütöttem. Két dologra érdemes odafigyelni.

1. Bár a legtöbb főzőműsorban hanyagul kilógó sütőpapírral kibélelt tepsibe rakják a sütiket, de ebben az esetben fontos, hogy pont akkorára vágjuk, mint a sütőlap alja, mert a tésztának nincs akkora súlya, hogy lenyomja, így a tészta is meghajlik, emiatt nem lehet majd összeragasztani őket.

2. Az első adag mindig tovább készül el, mint a többi, kivéve ha más-más tepsiket tudunk felhasználni. Ha van pereme a tepsinek, akkor lassabban készül el. Mivel rövid idő alatt készül el, nem érdemes magára hagyni a sütit, mert könnyen odaéghet. Ha már kis színt kapott a tészta, gyakorlatilag készen is van.

Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, akkor a teli lapokat vastagon megkenjük baracklekvárral, és ráhelyezzük lyukas párját. Szépen tálra rendezzük, és jól megszórjuk porcukorral.

A pici darabokat, amik a lyukas részekből estek ki, szintén összeragasztottam baracklekvárral. Ezeket azonban csokimázzal öntöttem le. A kreativitásunk, és ügyességünk szab csak határt, hogy csíkosan rácsorgatjuk, telibe leöntjük, stb. A csokimáz lehet csokidarabok felolvasztva kevés vajjal elkevert egyvelege, vagy csoki hiányában 4 ek porcukor, 1 ek szitált cukrozatlan kakaópor, 1 ek vaj, és kevés meleg víz olvasztott keveréke. 

Érdemes zárt dobozban egy napig pihentetni, hogy a linzer szépen megpuhuljon.

A legfinomabb sütemény, amit mostanában elkészítettem.

Jó étvágyat hozzá!

linzerkarika.blog.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: könnyű linzer látványos házias baracklekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://naplemente-a-hely.blog.hu/api/trackback/id/tr394850946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása