Pizza. Megosztó, de szinte mindenki szereti. Aki meg nem, annak könnyebb az élete, hiszen nem kell bosszankodnia, ha a pizzás nem olyat hoz házhoz, amit szerettünk volna.
Persze magunk is nekiállhatunk pizzát sütni. Egy biztos, hogy ebben az esetben a feltétek lesznek a legkevésbé elronthatóak.
Az alábbi alap recept a legtöbb internetes recept gyűjteményben megtalálható, és amíg nem találom ki, hogy milyen az igazán jó tészta alap, addig beérem ezzel.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, tej, élesztő, kb. 1-2 dl víz, olaj.
+ feltétek, amit megkívánunk, vagy, ami van a hűtőben.
Elkészíteni pofon egyszerű. Kb. 1 dl langyos tejbe beleteszek egy kávéskanál cukrot, és egy csomag élesztőt belemorzsolok. Míg az élesztő felfut, kimérem a lisztet, beleteszem a sót, és egy-két evőkanál olajat öntök rá. A felfutott élesztős tejet hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és némi langyos vizet. A tészta akkor jó, ha már nem ragad a tálhoz, sem pedig a kezedhez. Én először fakanállal keverem össze a tésztát, és majd beolajozom a kezem, és úgy dagasztom. Ez pár perces művelet. Elvileg keleszteni kellene a tésztát, de legtöbb esetben csak addig pihentetem meleg helyen, amíg a feltétekkel el nem készülök.
A tepsibe olajat öntök, és a kezemmel szépen elkenem benne, majd ugyanezzel az olajos kézzel a tésztát szétnyomkodom a tepsiben. Elég nagy tepsi kell hozzá, de ketté is oszthatod, mert kb. két 32 cm-es pizzát ki lehet hozni belőle. Az első sütés után már tudni fogod, hogy legközelebb milyen vastagra kell széthúzni, hogy a neked megfelelő vastagságú legyen a tészta.
A feltétek lehetősége végtelen. Legutóbb a klasszikus alapanyagoknál maradtam. A paradicsomos pizzaszósz lehet bolti, de készíthetsz magad is. Például darabolt paradicsom konzervbe tegyél fűszereket, mint oreganó, bazsalikom, pirított hagyma, fokhagyma.
Nekem a klasszikus ízek jobban esnek, mint a különlegesek, és szeretem, ha kicsit szaftos, mint száraz a feltét. Így esett a választás a kolbász - hagyma - erős paprika változatra, valamint a gombás feltétre. Ez utóbbit dinsztelt hagymán megpároltuk, sóval, borssal ízesítettük. Aki ismer az tudja, hogy én nem eszem gombát, így komoly fizikai fájdalmat éreztem, amikor a finom pizza felét elfoglalta a gomba, de néha engedek mások akaratának is.
A tetejét gazdagon megszórtam sajttal, és a 250 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. 15-25 percre. Vékonyabb tészta esetén értelemszerűen kevesebb idő elég lesz, vastag tésztánál a több.
Ha pedig megtalálom a tökéletes pizza receptjét, akkor megírom azt is. Addig jó kísérletezgetést!
Jó étvágyat hozzá!