HTML

Naplemente ... A hely...

...de Neked írom. Terveim szerint 40 évesen nyitok egy kávézót. Az addig elkövetkezendő években azonban csak a virtuális világban tudok kellemes perceket szerezni, elsősorban ételek, főleg sütemények, ritkábban italok elkészítésének leírásával. Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem vagyok képzett szakács, cukrász, csak és kizárólag a saját kedvemre főzőcskézek! Szívesen veszek minden építő jellegű kritikát, javaslatot, észrevételt, ötletet, de minden egyes hozzászólást "előmoderálok", csak ezután fog megjelenni az oldalon. Kellemes időtöltést az oldalon!

Friss topikok

Címkék

alma (1) álom (1) barack (2) baracklekvár (1) bolognai (1) bukta (1) csokoládé (1) fagyi (1) finom (1) gomba (1) gyors (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házi (2) házias (2) házilag (1) ízes (1) joghurt (1) karfiol (1) kelt (1) kolbász (1) könnyű (1) krumpli (1) látványos (1) leves (1) linzer (1) málna (2) masni (1) meggy (1) mozzarella (1) narancs (1) paradicsom (1) peres (1) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pizzaszósz (1) pogácsa (1) reszelt (1) saláta (1) sós (1) spagetti (1) sütés nélkül (1) szilveszter (1) tészta (1) torta (2) túró (3) vajas (1) zöldség (1) zselatin (1) Címkefelhő

Pizza - még nem tökéletes, de majd az lesz!

2012.11.28. 20:40 Nikimanó

Pizza. Megosztó, de szinte mindenki szereti. Aki meg nem, annak könnyebb az élete, hiszen nem kell bosszankodnia, ha a pizzás nem olyat hoz házhoz, amit szerettünk volna.

Persze magunk is nekiállhatunk pizzát sütni. Egy biztos, hogy ebben az esetben a feltétek lesznek a legkevésbé elronthatóak.

Az alábbi alap recept a legtöbb internetes recept gyűjteményben megtalálható, és amíg nem találom ki, hogy milyen az igazán jó tészta alap, addig beérem ezzel.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, tej, élesztő, kb. 1-2 dl víz, olaj.

+ feltétek, amit megkívánunk, vagy, ami van a hűtőben.

Elkészíteni pofon egyszerű. Kb. 1 dl langyos tejbe beleteszek egy kávéskanál cukrot, és egy csomag élesztőt belemorzsolok. Míg az élesztő felfut, kimérem a lisztet, beleteszem a sót, és egy-két evőkanál olajat öntök rá. A felfutott élesztős tejet hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és némi langyos vizet. A tészta akkor jó, ha már nem ragad a tálhoz, sem pedig a kezedhez. Én először fakanállal keverem össze a tésztát, és majd beolajozom a kezem, és úgy dagasztom. Ez pár perces művelet. Elvileg keleszteni kellene a tésztát, de legtöbb esetben csak addig pihentetem meleg helyen, amíg a feltétekkel el nem készülök.

A tepsibe olajat öntök, és a kezemmel szépen elkenem benne, majd ugyanezzel az olajos kézzel a tésztát szétnyomkodom a tepsiben. Elég nagy tepsi kell hozzá, de ketté is oszthatod, mert kb. két 32 cm-es pizzát ki lehet hozni belőle. Az első sütés után már tudni fogod, hogy legközelebb milyen vastagra kell széthúzni, hogy a neked megfelelő vastagságú legyen a tészta.

A feltétek lehetősége végtelen. Legutóbb a klasszikus alapanyagoknál maradtam. A paradicsomos pizzaszósz lehet bolti, de készíthetsz magad is. Például darabolt paradicsom konzervbe tegyél fűszereket, mint oreganó, bazsalikom, pirított hagyma, fokhagyma. 

Nekem a klasszikus ízek jobban esnek, mint a különlegesek, és szeretem, ha kicsit szaftos, mint száraz a feltét. Így esett a választás a kolbász - hagyma - erős paprika változatra, valamint a gombás feltétre. Ez utóbbit dinsztelt hagymán megpároltuk, sóval, borssal ízesítettük. Aki ismer az tudja, hogy én nem eszem gombát, így komoly fizikai fájdalmat éreztem, amikor a finom pizza felét elfoglalta a gomba, de néha engedek mások akaratának is.

A tetejét gazdagon megszórtam sajttal, és a 250 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. 15-25 percre. Vékonyabb tészta esetén értelemszerűen kevesebb idő elég lesz, vastag tésztánál a több.

Ha pedig megtalálom a tökéletes pizza receptjét, akkor megírom azt is. Addig jó kísérletezgetést!

Jó étvágyat hozzá!

pizza.blog.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gomba pizza kolbász pizzaszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://naplemente-a-hely.blog.hu/api/trackback/id/tr494932385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása