Valamiféle misztikus félelem veszi körbe a legtöbb étel elkészítését. Igaz ez a túrógombócra is, pedig ennél egyszerűbb, és gyorsabb desszertet nem lehetne választani.
Reggeli után, egy csésze gőzölgő kávé mellett készítettem elő az alapot. 50 dkg túrót 3 egész tojással, csipetnyi sóval, és kb. 9-10 csapott evőkanál búzadarát egy tálba összekevertem, letakartam, és a hűtőbe tettem. Picit izgalmasabbá lehet tenni reszelt citromhéjjal, és fél citrom levével. Az igazi azonban az lenne, ha a túrót előtte áttörjük, ekkor szép, krémes keveréket kapunk, de nekem kedvem sem volt ehhez, és nem akartam annyit mosogatni.
Egész délelőtt a hűtőben pihent a massza. Ezalatt kiruccantunk a piacra, többek mellett vettünk egy csibemellet, elvégre csak túrógombóccal nem laknánk jól, Sajnos a fagyasztóban ott lapult a kész zöldségkeverék, így lemondtunk a friss zöldségköretről, Ha időt akarunk spórolni, akkor előkészítjük a csibemellet, a zöldségeket, és feltesszük forrni a vizet.
Egy pohár vízbe mártott kanál segítségével egyenlő mennyiségeket veszünk a masszából, és vizes kézzel kisebb golyókat formálunk. Forró, lobogó, sós vízben két adagban kifőzzük a gombócokat. Kb. 5-10 perc szükséges, de ha már feljönnek a felszínre a gombócok, az jó jel. Egy recept szerint, ha kettévágjuk, és szép, egységes a gombóc belseje, akkor kész. Nekem kellett a 10 perc a készre főzéshez.
Nem emlékeztem már, hogy a túrógombócot is megforgattuk-e anno gyermekkoromban pirított zsemlemorzsában, de most emellett döntöttem. Kevés vajon megpirítottam zsemlemorzsát, és a gombócokat beleforgattam.
Természetesen attól lesz igazán finom, ha tejföllel, és jó sok porcukorral gazdagon fogyasszuk.
Rengeteg lesz ebből a mennyiségből, ezért javaslom, hogy két személyre felezzétek meg az adagot.
Épp annyi idő alatt készül el, míg a tűzhely másik két lángján elkészül a párolt csibemell, és hozzá a zöldségköret, amit fokhagymával gazdagítottunk.
Jó étvágyat!