HTML

Naplemente ... A hely...

...de Neked írom. Terveim szerint 40 évesen nyitok egy kávézót. Az addig elkövetkezendő években azonban csak a virtuális világban tudok kellemes perceket szerezni, elsősorban ételek, főleg sütemények, ritkábban italok elkészítésének leírásával. Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem vagyok képzett szakács, cukrász, csak és kizárólag a saját kedvemre főzőcskézek! Szívesen veszek minden építő jellegű kritikát, javaslatot, észrevételt, ötletet, de minden egyes hozzászólást "előmoderálok", csak ezután fog megjelenni az oldalon. Kellemes időtöltést az oldalon!

Friss topikok

Címkék

alma (1) álom (1) barack (2) baracklekvár (1) bolognai (1) bukta (1) csokoládé (1) fagyi (1) finom (1) gomba (1) gyors (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házi (2) házias (2) házilag (1) ízes (1) joghurt (1) karfiol (1) kelt (1) kolbász (1) könnyű (1) krumpli (1) látványos (1) leves (1) linzer (1) málna (2) masni (1) meggy (1) mozzarella (1) narancs (1) paradicsom (1) peres (1) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pizzaszósz (1) pogácsa (1) reszelt (1) saláta (1) sós (1) spagetti (1) sütés nélkül (1) szilveszter (1) tészta (1) torta (2) túró (3) vajas (1) zöldség (1) zselatin (1) Címkefelhő

Szilveszteri sós perec

2013.02.01. 22:13 Nikimanó

Tudom, tudom, szilveszter már elmúlt, de a következő hamar itt lesz! Anyu csak szilveszterre készítette, de a kellemes emlékek homályába veszett, hogy a perecek elkészítése több órás művelet:(

A tészta összeállítása nem nagy dolog. Két jó nagy keverőtál szükséges hozzá, és még:

Kelesztett tészta:

50 dkg liszt, 5 dl langyos tej, a kovászhoz: 1 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, 1 kk. cukor.

A szokásos módon megvárjuk míg elkészül a kovász, és ezt öntjük a liszthez, majd szépen belekeverjük a fél liter tejet. Ezt a szép kis mennyiséget tegyük félre, lefedve, meleg helyen, hogy megkeljen. Legalább akkora tálba tegyük, hogy ha kétszeresére kelne a tészta, még elférjen a tálban!

Ha megkelt a tészta, akkor előkészíthetjük a tészta másik felét.

Tehát szükségünk lesz még:

50 dkg lisztre, 10 dkg zsírra, és sóra ízlés szerint (legalább 1 teáskanál).


A megsózott lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd ezt a tésztát keverjük össze a kelesztett tésztával. Tudom, kicsit furán hangzik, hogy zsír, meg a kétféle tészta összekeverése, de egy szép, ruganyos egyveleg lesz belőle.

Ezután már csak időre, türelemre, és kitartásra, esetleg sokkezes segítségre van szükségünk.

A tésztát kisebb cipókra vágjuk, azokból kb. ujjnyi vastag, kb. 15-20 cm-es csíkokat sodrunk, amiket perec formájúra hajtunk össze. (Persze bármilyen formára, és vastagságra lehet nyújtani, ízlés szerint.)

Mivel évente csak egyszer készítek ilyen perecet, így az első néhány tutira nem lesz olyan, amilyennek szeretném, de van elég mennyiség a tésztából így van miből begyakorolni:)

Ha készek a perecek, akkor kivajazott, lisztezett tepsin elhelyezem őket, megkennem tojással, hogy szép színük legyen.

Kb. 25 perc alatt megsül, de 15 perc után meg kell kenni sós keverékkel: 3 ek. liszt, 1 kk. só, és víz keverékével. Amolyan csirizes állagú kell legyen, de azért kenhető is, hogy szépen rá tudjuk a perecre önteni.

A mennyiségből adódóan több tepsi lesz belőle. Arra érdemes figyelni, hogy minden újabb sütésnél rövidülhet a sütési idő!

Azt hiszem erre a sütire tökéletesen igaz: évente egyszer éppen elég elkészíteni:)

Jó étvágyat hozzá! :)

perec.blog.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szilveszter sós peres

A bejegyzés trackback címe:

https://naplemente-a-hely.blog.hu/api/trackback/id/tr635057651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása