Tudom, tudom, szilveszter már elmúlt, de a következő hamar itt lesz! Anyu csak szilveszterre készítette, de a kellemes emlékek homályába veszett, hogy a perecek elkészítése több órás művelet:(
A tészta összeállítása nem nagy dolog. Két jó nagy keverőtál szükséges hozzá, és még:
Kelesztett tészta:
50 dkg liszt, 5 dl langyos tej, a kovászhoz: 1 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, 1 kk. cukor.
A szokásos módon megvárjuk míg elkészül a kovász, és ezt öntjük a liszthez, majd szépen belekeverjük a fél liter tejet. Ezt a szép kis mennyiséget tegyük félre, lefedve, meleg helyen, hogy megkeljen. Legalább akkora tálba tegyük, hogy ha kétszeresére kelne a tészta, még elférjen a tálban!
Ha megkelt a tészta, akkor előkészíthetjük a tészta másik felét.
Tehát szükségünk lesz még:
50 dkg lisztre, 10 dkg zsírra, és sóra ízlés szerint (legalább 1 teáskanál).
A megsózott lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd ezt a tésztát keverjük össze a kelesztett tésztával. Tudom, kicsit furán hangzik, hogy zsír, meg a kétféle tészta összekeverése, de egy szép, ruganyos egyveleg lesz belőle.
Ezután már csak időre, türelemre, és kitartásra, esetleg sokkezes segítségre van szükségünk.
A tésztát kisebb cipókra vágjuk, azokból kb. ujjnyi vastag, kb. 15-20 cm-es csíkokat sodrunk, amiket perec formájúra hajtunk össze. (Persze bármilyen formára, és vastagságra lehet nyújtani, ízlés szerint.)
Mivel évente csak egyszer készítek ilyen perecet, így az első néhány tutira nem lesz olyan, amilyennek szeretném, de van elég mennyiség a tésztából így van miből begyakorolni:)
Ha készek a perecek, akkor kivajazott, lisztezett tepsin elhelyezem őket, megkennem tojással, hogy szép színük legyen.
Kb. 25 perc alatt megsül, de 15 perc után meg kell kenni sós keverékkel: 3 ek. liszt, 1 kk. só, és víz keverékével. Amolyan csirizes állagú kell legyen, de azért kenhető is, hogy szépen rá tudjuk a perecre önteni.
A mennyiségből adódóan több tepsi lesz belőle. Arra érdemes figyelni, hogy minden újabb sütésnél rövidülhet a sütési idő!
Azt hiszem erre a sütire tökéletesen igaz: évente egyszer éppen elég elkészíteni:)
Jó étvágyat hozzá! :)