Ez az a süti, ami nem nyerte el a tetszésemet, és sajnos rá kell jönnöm, hogy tapasztalat ide, tapasztalat oda, nekem sem minden sikerül elsőre. Természetesen finom lett, de nem lesz a kedvencem.
Könnyűnek tűnik, mi több célszerűnek, ha nem akarunk nyújtani, deszkát, vagy szilikonos nyújtólapot összekoszolni, de...
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, kevés tej.
Krém: 1 kg túró, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg babapiskóta darálva, barack (ha nincs szezonja, akkor konzerv)
Elkészíteni nagyon egyszerű. A lisztet a sütőporral, a porcukorral, és az átszitált kakaóporral összekevertem, hozzáadtam a tojás sárgáját, és a kis kockára vágott vajat. Ezeket kézzel szépen összemorzsoltam. Szerintem bele lehetett volna tenni egy csipet sót, hogy kijöjjön a tészta édes íze, és én nagyon hiányoltam a kész süteményből a citrom ízét, így ha ismétlésre vetemedem, akkor biztosan egy fél citrom levét is hozzáadom, plusz egy fél citrom héját a tésztához. Nekem épp gyúrható tészta lett ezekből a mennyiségekből, de ha túl "száraz" marad, akkor langyos tejet apránként hozzáöntve lágyítható a tészta. Amikor már összeállt, két részre kell osztani, és külön-külön folpack fóliába csomagolva fagyasztóban 20-30 percre lehűteni. Ha ráérsz, nyugodtan hagyd a hűtőben megkeményedni, a cél az, hogy a tészta reszelhetően kemény legyen!
Amíg keményedik a tészta, érdemes megpucolni a barackokat, és szép gerezdeket vágni belőlük, amiket citromos, hideg vízben áztatunk, egészen felhasználásig.
A krémhez a hozzávalókat összekevertem. Ha kedved van, akkor tört át a túrót, mert akkor lágy, krémes állaga lesz, én erre még sosem vettem rá magam, pedig egyszer-kétszer megérné. Ha kedved van, akkor mixerrel is át lehet az egészet keverni, lassú fokozaton, nehogy a túró szép, apró, fehér foltokkal szórja tele a konyhát. (Én este 6 után álltam neki a süteménynek, se zajt nem akartam csapni, sem takarítani:)) Fontos, hogy a babapiskótát ki ne hagyd, mert a túró nedvességét szívja fel. Ha nem akarsz babapiskótát venni, akkor használhatsz darált kekszet is.
Amikor megkeményedett a tészta, akkor jöhet az összeállítás.
Kivettem a hűtőből az egyik adag tésztát, és az előre kivajazott tepsibe belereszeltem, és szépen egyenletesen eloszlattam. Nekem 20*30 cm-es tepsim volt, de szerintem ez kicsi, túl vastag lesz így a tészta. Ha van nagyobb tepsid, érdemes azt használni. Célszerű magas falú tepsit választani, mert magas lesz a sok rétegtől. Az alsó tésztarétegre a túrós krém felét szépen rákentem, majd a barackkal befedtem, ezt takartam be a maradék túrós krémmel, legvégül pedig a másik adag tésztát reszeltem rá.
Előmelegített, 180 fokos, hőlégkeveréses sütőben 35-40 perc alatt készült el.
Látványra szép, ízre finom lett. Továbbra is tartom, hogy tömény, sokkal több citrommal, és kevesebb cukorral élvezhetőbb lenne. A fotómon látszik, hogy elég "vékony" a túró rétege, ami annak a következménye, hogy fél kg túrót használtam fel, és a többi hozzávalót is feleztem emiatt. Így is tömény volt.
Ha nem is tartom ezt a süteményt a legfinomabbnak, egyszer érdemes kipróbálni, hiszen a friss gyümölcs zamata a túróval mennyei.
Jó étvágyat!