Ahogy ígértem, írom is a receptet:) Régóta szerettem volna házi zsemlét, esetleg kenyeret készíteni. Persze ott vannak a csodaszép, és ma már nem is olyan drága kenyérsütő gépek, nekem ezen csodák hiányában marad a két kezem, és talán a kitartásom.
Többféle receptet is kipróbáltam, de tegnap - úgy érzem - rátaláltam az igazira.
Az eredeti recept alapján én a következő alapanyagokból dolgoztam:
Hozzávalók: kb. 375 gramm liszt (normál, fehér), 1 cs. (7 gramm) szárított élesztő, kb. 45 gramm olvasztott vaj, 1 teáskanál só, kb. 2 dl langyos tej.
Javaslom, hogy vegyél elő egy nagy tálat, amiben elkezdesz dolgozni. Jó dolog, hogy feltalálták a lisztezett deszkát, meg a szilikon alátéteket, de ha nem akarsz lisztes konyhát takarítani, keverd a tésztákat egy jó nagy tálban! Először kimértem a lisztet, majd beleszórtam a sót, és az élesztőt. A vajat megolvasztottam, és a tejet meglangyosítottam. A száraz anyagokat elkevertem, majd beleöntöttem a vajat. Elkezdtem egy (evőkanállal) elkeverni, majd lassan hozzáöntöttem 1,5 dl tejet. Ekkor egy ragacsos valamit kaptam. Innentől jött a kezem, és a további keverés. Ma már ugyanaz a liszt, és ugyanaz a tej is viselkedhet különböző módon, ezért javaslom, hogy tejből mindig kevesebbet önts a tésztához, és ha úgy látod, csak akkor a receptekben leírt teljes mennyiséget. Ha véletlenül sok a tej, akkor liszttel javíthatsz rajta.
Tehát a ragacsos tésztát elkezdem az egyik kezemmel összegyúrni, és pici liszt, vagy pici tej hozzáadásával, vagy ha nagyon jól eltaláltad a mennyiséget, akkor úgy, és addig kell a tésztát gyúrni, míg el nem válik a tál falától, és a kezed is szép, tiszta nem lesz! Persze picit ragadni fog, de nem lógnak már tésztadarabok a kezedről:) Ha ez megvan, akkor meleg, huzatmentes helyen lehet keleszteni a lefedett tálban a tésztát. Egy tévéműsorban láttam, hogy az előmelegített sütő elé teszik a keleszteni való tésztát. Nos, ez is jó módszer, csak hát több órán keresztül használni a sütőt, főleg ha árammal megy...nem olcsó mulatság. Ha nagyon nincs meleg a lakásban, de te mindenképp keleszteni akarsz, akkor a legolcsóbb megoldás a jó meleg plédbe csomagolás. Ez nekem mindig bevált.
Az eredeti recept szerint 3 órán keresztül kell keleszteni, én tegnap 30 percet adtam neki:) A tésztát kivettem a tálból, még egyszer átgyúrtam. Ha továbbra sem ragad a kezedhez, akkor valóban jól csináltad. Ha nagyon ragadna, még mindig liszttel rásegíthetsz.
A lényeg, hogy ebből a mennyiségből 4 óriás cipó, vagy 8 normál zsemle méret készíthető. Mivel elég tömény, és nem "fújtatott" a tészta, javaslom, hogy osszátok 8 egyenlő részre, az már az ehető kategória:)
Elővettem egy tepsit, és kiolajoztam az alját, de sütőpapírt is használhattok, akkor nem kell majd mosogatni! Erre szépen elhelyeztem a 4 óriási zsemlémet, majd letakarva addig kelesztettem amíg a sütő el nem érte a kellő hőfokot.
A sütőt tehát előmelegítettem 220 fokra. Még az elején kb. 3 dl vizet is a sütő aljába tettem, hogy szépen feljöjjön a zsemle. Figyelj arra, hogy hőálló tálkába tedd a vizet, ennek hiányában egy kisebb sütiformába is önthetsz vizet.
Amikor a sütő jó meleg lett, a zsemléken három szép vágást ejtettem, majd vizes ecsettel megkentem őket, végül betoltam a sütőbe, és hőlégkeveréses módban 20 perc alatt gyönyörű nagyra, és isteni ropogósra sültek. Akkor jó biztosan, ha megkopogtatod az alját, és kongó hangot hallasz. Kipróbáltam, az enyémek kongtak:)
Másnap reggel is finomak voltak:)
Jó étvágyat hozzá!
Változatok: Gondolom ebbe a tésztába is lehetne belekeverni mindenféle magvakat, és/vagy másféle lisztekkel variálni. Idővel ezeket is kipróbálom majd:) A tetejére lehet kenni szintén mindenféle jót kezdve a szezámmagtól a sóig bezárólag bármivel. Azt írta a receptkönyv, hogy tojással kell elkeverni a tetejére szánt finomságokat, és úgy kell felkenni. Gondolom a tojás biztosítja, hogy a finomságok a tetején is maradjanak.
Ha viszont csak simán liszttel szórod be a tetejét, akkor is látványos zsemléket kapsz, mintha frissen vetted volna a pékségben!
Tipp: Sok recept írja, hogy keleszteni a hűtőben is lehet. Még nem próbáltam ugyan, de ha reggel szeretnél finom, frissen sült zsemléket készíteni, akkor javaslom, hogy készítsd el a tésztát (kb. 15 perc), tedd be a hűtőbe (lefedni ne felejtsd!), és másnap reggel csak ki kell venned, megformálnod, és kisütnöd!
Eredeti recept: 15 darabhoz
750 gramm kenyérliszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál szárított élesztő (ha olyan élesztőt veszel, amit fel kell futtatni, akkor szükséged lesz egy teáskanál cukorra, és langyos tejre, amiben megkel), 50 gramm olvasztott vaj.
Forrás: Sütivarázs 3. része