A kedvencem, és egyben a leggyorsabb torta, ami látványos, finom, és minden alkalomra tökéletes desszert. Nem olcsó, de kiadós.
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 5 dkg vaj, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 1/2 kg túró, 2 dl tejszín, 3-6 ek. porcukor, vaníliás cukor, 1 cs. Zselatin Fix por, gyümölcs, tortazselé, citrom.
Elkészíteni egyszerű. Fogjuk a babapiskótát, és daráljuk le finomra, vagy egy húsklopfolóval verjük apróra. Két evőkanál cukrozatlan kakaóport szitáljunk bele, és keverjük össze. A vajat olvasszuk meg, majd keverjük a babapiskótához. Ízlés szerint lehet belekeverni reszelt citromhéjat, esetleg egy fél citrom levét. A túró, és a citrom amúgy is jó párosítás, én sosem hagyom ki belőle.
Előveszünk egy kapcsos tortaformát, és az aljába nyomkodjuk a masszát. Nem szükséges kapcsos tortaformába tenni, lehet szimpla, átlátszó üvegtálban is tálalni, bár ez esetben akár 1/4 kg túró is elegendő lehet, attól függően, hogy mekkora a tál.
Következik a túrós massza elkészítése. Ehhez szükségünk lesz két tálra. Az egyikben felverjük a tejszínt. Ha a tejszín nem ízesített, akkor pár kanál porcukorral keverjük el előbb, és csak utána verjük kemény habbá. A másik tálba tegyük a túrót, porcukrot, fél citrom levét, és a Zselatin Fix port. Villával kicsit átkeverjük, majd kézi mixerrel szépen összekeverjük. Célszerű egy magasabb falú tálat keríteni erre a célra, különben a fél konyha tele lesz apró, túró darabokkal:( Természetesen lehet küzdeni bármilyen zselatinnal, de nekem ez a fajta zselatin fix por jött be, mert nem kell melegíteni, nem kell aggódni, hogy ragacsos lesz.
A túrós masszához óvatosan hozzákeverjük a tejszínt, és a babapiskótás alapra kenjük.
Alapvetően itt be is fejezhetnénk a tortát. Megszórhatjuk szórócukorral, vagy csokireszelékkel, esetleg kakaóporral, és kész is.
Amennyiben látványosabb, és némileg gazdagabb, igazi tortát szeretnénk, akkor válasszunk gyümölcsöt a tetejére. A látvány, és íz érdekében az eper a legjobb választás, de az utóbbi két túrótortám tetejére málna került. Szépen elrendezzük a tortán a málnaszemeket, és már csak arra vár, hogy a tortazselé bevonja, és szép fényével elkápráztassa a vendégeinket. Kivételesen mindegy milyen tortazselét választunk, a használati útmutatónak megfelelően készítsük el. Egy-két perc várakozás után már önthetjük is a tortára. Ne öntsük rá forrón, mert azt a hideg túró nem szereti.
Ha kész, betesszük a hűtőbe, és fél nap alatt szépen megdermed. Tálalás előtt egy késsel "vágjuk" el a tortaforma oldalától, kapcsoljuk ki a tortaformát, és már tálalhatjuk is. A tortaforma alját ne próbáljuk meg eltávolítani, mert a próbálkozás során széteshet az egész torta! Ha nagyon extrán akarjuk tálalni, tegyünk egy szép tálcát a forma alá, és szeleteléshez használjuk tortakanalat, a kést mártsuk langyos vízbe, akkor szépen lehet szeletelni, nem fog a késre ragadni a túró.
Az ízesítésre a fantáziánk korlátlan tárháza adott: lehet a túró közepére is gyümölcsöt tenni, de gazdagíthatjuk csokidarabokkal, és még sorolhatnám. Arra érdemes figyelni, hogy legyen benne egy pici savanykás íz is, illetve ne keverjük össze olyan gyümölccsel, ami elszínezheti a túrót!
Jó étvágyat hozzá!